Valta ilmaston muuttamisesta ei ole ihmisten

07.07.2019

Viime vuodet olemme saaneet kasvavassa määrin kuulla miten ilmasto lämpenee, hiilidioksiidi tappaa ja miten kasvihuoneilmiö kuumentaa maapallon lämpötilaa. Ilmiöstä on kehkeytynyt varsinainen maailmanlopun odotuksen trendi.

Pieni kurkistus Wikipediaan kertoo heti, että hiilidioksidin hiili on kasveille elintärkeä rakennusaine ja, että hiiltä tarvitaan elämän ylläpitämiseksi maapallolla. Ihmisestä alkaen kaikki, niin kasvit kuin eläimetkin koostuvat hiilestä. Se siitä "hiilineutraalista" hehkutuksesta.

Samoin käy kasvihuoneilmiön, kun hiukka penkoo tiedemaailman lukuisia eri julkaisuja. Rinnastus ei nyt vaan käy yks yhteen vertailuna tutkimuksissa tavallisen kasvihuoneen ja maapallon ilmakehän suhteissa ympäröivään avaruuteen; että toimintamekanismit ja lopputulokset olisivat jollain lailla identtiset. Jokainenhan voi mielessään koittaa hahmottaa maapallon ilmakehään koko maapallon ympärille vaikka sen rakennusmuovin, jota usein näkee käytetyn kasvihuoneen rakennusaineena. 

Pienellä etsimisellä löytää myös uutisotsikoista hurjia ennusteita esim. vuodelta 2008, 2009 ja 2010, joissa povataan seuraavan jääkauden lähestymistä. Selityksiä on monenlaisia. Yhdessä väitetään, että seuraava jääkausi on seurausta kasvihuonekaasujen laskusta, eikä noususta ja, että merenpinta tulee laskemaan satoja metrejä. Tähän ei ollut tarjolla mitään konkreettista selvitymisratkaisua.

Toinen versio on, että maapalloa kohtaa vakava kriisi nälänhädän muodossa, koska maapallon väestö kasvaa hurjaa vauhtia. Tähän oli tarjolla yhtenä ratkaisuna geeneettiseti muunneltu ravinto. Nykyiseen versioon ilmaston liiasta lämpenemisestä on ollut tarjolla ainakin sähköautot ja väestönsiirrot mm. Afrikasta Eurooppaan.

Lisäksi löytyy muutama hurja pakkasennätys Suomesta vuodelta 1985, jolloin Sallassa mitattiin -50,4 astetta pakkasta ja vuodelta 1999, jolloin Kittilässä lyötiin edellinen ennätys -51,5 asteen pakkaslukemalla.
Nämä näin siis globaalin ilmaston lämpenemisen aikakaudella mitattuina.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ilmastonmuutoksesta on Suomen osalta todettu, että Suomen vuosikeskilämpötila on noussut parin asteen verran. 

Vaikuttaa varsin luonnolliselta kehitykseltä, kun ottaa huomioon, että Suomessa ja Euroopassa oli keskimääräistä viileämpiä ajanjaksoja 1500-1800 lukujen välisenä aikana, etenkin 1700-luvun tietämillä lukuisten tulivuorten purkauksista johtuen.
Jälleen pienellä etsimisellä löytää hyvin dokumentoitua materiaalia Suomen medioista, joissa kerrotaan näistäkin keskiajan viileämmän ajanjakson lukuisista eri ilmiöistä, syistä ja seurauksista ihmisille ja valtioille. 
Keskeisin syy keskiajan viilenemiselle on esitetty auringon toiminnan lisäksi ne lukuista ja valtavat tulivuorten purkaukset eri puolilla maapalloa. Näistä oli paljon tuhoisia seurauksia tuhkan perittäessä auringon pahimmillaan jopa vuosiksi. 

Tästä seurasi ilmojen viilenemistä ja monenlaista sään ääri-ilmiöiden korostamista. Nämä taas aiheuttivat sen, että ihmisiä kuoli massoittain nälkään Suomessa ja ympäri Euroopan. Nälkäkuolemiin vaikutti historiallisesta näkökulmasta myös mantereella usein toistuneet sodat, jotka myös verottivat tavallisten ihmisten toimeentuloa raskaasti, koska keskiajalla verot maksettiin hallitsijoille pääsääntöisesti viljan muodossa. Joskus tietenkin muitakin elintarvikkeita luovutettiin verojen maksuksi. Mutta vilja oli se pääasiallinen "valuutta", ja siitä juontaa myös sanonta "riihikuivattu. Suomessa vilja kuivattiin riihessä.

Suomessa on aina jääpeitteen sulamisesta alkaen ollut neljä vuodenaikaa ja sääolot ovat vuosituhansien aikana olleet välillä viljelylle suotuisat ja vakaat, ja välillä erittäin huonot ja kaikkea siltä väliltä. Välillä sään ääri-ilmiöt ovat haitanneet ruoan tuotantoa, hellejaksoilla on varmasti ollut varsin tukalaa heinäpellolla ja talvisin on voinut olla ajoittain varsinaisen pääkallokeli. Keskiaikaisia asumuksia, savupirteistä alkaen on usein lahonnut pystyyn liian kosteuden takia. Näitä Suomen leveysasteilla esiintyviä eri vuodenaikoihin liityviä ilmiöitä on listattuna haittoineen myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksessä, koskien ilmastonmuutoksen vaikutuksia suomalaisiin. Onneksi kansalla on monen tuhannen vuoden kokemusta vuodenkierrosta neljän vuodenajan mukaan.

Koska lähihistoriamme osoittaa, että ihminen ei voi ilmaston muuttumiselle loppupelissä yhtään mitään ja, että seuraukset voivat olla globaali nälänhätä, kun seuraavat voimakkaammat tulivuorenpurkaukset päättävät ravisuttavaa ihmiskuntaa, olisi varmaankin viimein se vastuun ottamisen aika sekä itselle, että tuleville sukupolville. 

Nyky-yhteiskunta on jo niin sivistyksellisesti kehittynyttä, että hirvittäviä, massiivisia nälkäkuolemia voitaisiin yrittää ennaltaestää ennakoimalla, suunnittelulla, kerskakulutuksen vähentämisellä ja sen jokaisen valtion oman väestönkasvun ohjaamisella kestävälle tasolle suhteessa oman maan tuotantokapasiteettiin ja omavaraisuuteen. Tämä tietenkin vaatisi myös tahtotilaa luopua nykyisestä vallassa olevasta globaalista kaupankäynnin muodosta; vapaakaupasta, joka ei tue tämäntyyppisiä arvovalintoja.
15.02.2020Onko huoltovarmuus Suomessa ajantasalla?
15.02.2020Kansalaisyhteiskunnan syvenevät jakolinjat - Toistuuko veljessodan jako punaisiin ja valkoisiin? Mikä jakaa kansaa?
11.02.2020Loukattujen tunteiden aikakausi
04.02.2020Kysyvä ei tieltä eksy
17.01.2020Meillä on unelma - Kenellä ja mikä?
17.01.2020Kansainväliset sopimukset ja Suomen perustuslaki
09.01.2020Vain hetki parrasvaloissa
26.12.2019Pimeyden taikaa ja kynttilän loisteen lämpöä
22.12.2019Tuntuu kuin Suomea hallittaisi vihan voimalla - Miksi?
06.12.2019Poliittinen vastuu

Siirry arkistoon »