Asiantuntijat Arkadianmäellä

23.07.2019

Monet ovat jo varmaan kyllästymiseen asti kuulleet niitä huolestuneita ulostuloja ilmastonmuutoksesta hallituksen taholta. Että, kun se hiilidioksiidi lämmittää ja sen takia pitää siirtyä sähkö- ja kaasuautoihin, ruveta suunnittelemaan vähähiilistä rakentamista, että saadaan "Suomi hiilineutraaliksi" vuoteen jotain mennessä, jne.

Helppoa kuin heinänteko; pidätetään kaikki hengitystä, ettei hiilidioksiidit pääse keuhkoista pihalle lämmittämään ilmakehää!

Jännä muuten, että öljystä halutaan eroon, koska se on fossiilinen polttoaine. Biopolttoainetta halutaan korvaavana tilalle. Se vie paljon viljelysalaa ravinnolta, vaatii paljon kasteluvettä, tuppaa tuottamaan yllätyksiä tankissa omalla taipumuksellaan tietynlaiseen viherkasvuun siellä tankin sisällä. Etenkin maaseudulla suuret dieseltankit taitavat tuottaa paljon ylimääräistä harmia. 
Lisäksi hiiltä esiintyy kuitenkin myös eloperäisessä aineessa, ja onkin syytä pohtia myös mitä sieltä pakoputkesta tulee biopolttoaineen palamisprosessin lopputuloksena ulos. Pienhiukkasia ja hiilidioksidia kenties?

Sitten nämä kaasuautot; se luonnonkaasu on lähes kokonaan metaania, joka on myös fossiilinen polittoaine. Eli se siitä hiilineutraalista, ja sillee..

Sitten on tämä niin sanottu vähähiilinen rakentaminen..
Jos oikein pohtii nykyaikaista rakennustekniikka kuinka paljon se kuluttaa energiaa ja saastuttaa rakennusvaiheessa, kun tarvitaan betonia, raudoitusrautaa, kaikenmaailman eristeitä, villoja, tuulensuojalevyjä, styroksia, peltiä, tiiliä ja vaikka mitä. 
Ja tähän kun päälle vielä lisätään ne massan vaihdot ja täytöt ja, jos on pahasti routivaa savimaata mihin rakennetaan; niin paalutukset vielä päälle. Saa varmaan välillä tehdä melkoisen syvän montun, josta pitää ajaa kymmenittäin, ellei sadoittain kuorma-autolla maata pois ja soraa ja hiekkaa tilalle. Siihen päälle vielä vesi ja viemäriputket, ja kaikki muu asiaan kuuluva maahan kaivettuina.

Maamassojen vaihdolla levitetään siinä sivussa paikallisesti esiintyvien kasvien siemeniä, etanoita, kasvitauteja, mahdollisesti välillä pilaantuneita maamassoja, samalla kun täytön osalta pistetään sileeksi Suomen harjuja. Niin, ja meneehän sitä hiekkaa myös sen betonin valmistamiseen sokkelin osalta ainakin, jos ei satu olemaan kokonaan betonista tehty elementtitalo nousussa. Ja osa massoista taitaa löytää tiensä jopa ihan kaatopaikoille asti..?

Se vähähiilinen rakentaminen olisi näin maalaisjärjellä pääteltynä paluuta menneeseen rossipohjaiseen, tukevalle routimattomalle maalle pystytettyyn puutalorakentamiseen porakaivolla ja kuivakäymälä-ratkaisulla.

Ei sinällään yhtään huono ratkaisu. Suomen oloissa voisi varmaan asuttaa sen 4-5 miljoonaa suomalaista ihan hyvin näillä eväin. Jonkinlaisia kertostalolähiöitäkin pystyisi varmaan rakentamaan tällä tekniikalla. Välttyisi varmaan myös sekä radon- että homeongelmilta ja liian tiiviiltä kaupungistumiselta, joka on iso ongelma ilmansaasteiden osalta. 
Samoin tulisi kannettua suomalaisten osalta kekoon se korsi globaalin yhteisen hyvän nimissä; vähempi väestönkasvua ja luonnonvarojen riistoa Suomen lainsäädännön piirissä Suomen rajojen sisällä. Muuhunkun ei ole valtaa.  
Voitaisiin olla malliksi muulle maailmalle miten "ilmastokriisi" voidaan kohdata kestävään kehitykseen tähdäten.

Se todellinen kriisi lienee laajemman ymmärryksen puuttumisessa, koska kaikki tieto on niin pirstaloitunutta. Jos ei ymmärrä laajempaa kokonaisuutta, on ihan turha huudella puskista "ilmastolakkoa" tai muuta vastaavaa, koska onhan maapallon ilmakehä alkuaineineen ihan on oma ekosysteeminsä, joka toimii omalla painollansa mukautuen aina vallitsevien olojen mukaan. 

Ilmastona tunnettu ilmiö on jatkuvassa muutoksessa. Kokonaisuuteen vaikuttaa auringon lämmittävän vaikutuksen lisäksi myös maapallon jatkuva oma liike ja ilmanpaineet. 
Asiaan liittyy keskeisesti myös soluhengitys, fotosynteesi ja vesi. 
Samoin stratosfäärissä oleva otsoni ja hiilidioksidi ja muu sälä. 
Unohtamatta ilmanpainetta, pilviä, merien haihtumista, sadetta, auringon lämmittävää vaikutusta, auringonpilkkuja ja luonnon omaa nerokkuutta. 

Vasta kun ymmärtää näiden keskinäisen merkityksen, on kurkistanut pintaa syvemmälle ja voi esiintyä jonkinlaisena asiantuntijana. "Mutu" ja "uskomus" ei korvaa todellista ymmärrystä; lisäksi tiedemaailma on myös hyvin pirstaloitunutta, eikä edes paljon tapetilla olleesta ilmastonmuutoksesta ole mitään todellista konsensusta olemassa, vaikka niin yritetäänkin uskotella.

Kun ottaa huomioon edes nämä kaikki myös ilmastoon ja elämän ehtoihin liittyvät keskeiset asiat ymmärtää, että sitä hiilidioksidia aika ajoin vuosituhansien saatossa tuppaa tuprahtamaan taivaalle välillä vähän reilumpi annos, joko jonkin hiiltä sisältävän aineen palamisprosessin yhteydessä vaikka ihmisen asunnon lämmittämiseksi tai tehtaan rattaiden pyörittämiseksi, tai tulivuoren purkauksen johdosta. 
Jokainen pössähdys on yks pössähdys monien muiden pössähdysten joukossa. Onhan maapallolla itsellään miljoonien vuosien kokemus esim. noista massiivisista tulivuorten purkauksista, joista se ilmakehään vapautuneen hiilidioksidin määrä on välillä saattanut olla huomattavan hulppea ja nykytasoa korkeampi. 

Kyllä maapallo jo tässä vaiheessa evoluutiota osaa ihan itse säädellä ja ratkaista ongelmat maapallon kannalta sille edullisimmalla tavalla.

Pointtina vaan, että mikäli otsonia, hiilidioksiidia ym. ei olisi siellä stratosfäärissä haihtuisi meret ajan kanssa ulkoavaruuteen. Tätä suojaavaa ja elämälle edellytyksiä antavaa ilmakehän osaa kun ei kaikille planeetoille jostain syystä nyt vaan ole sattunut siunaantumaan.

Eli ihan sama kuinka paljon välillä sitä hiilidioksiidia pössähtää tuonne ilmakehään, maapallo on varautunut. Se millä tavalla, on taas ihan toinen juttu. Elämän edellytykset ei tule loppumaan, mut elintaso ja -tavat voivat muuttua sitäkin radikaalimmin; samoin vyötärönympärys, jos tulee paljon kylmiä ja sateisia kesiä.
25.05.2020On tullut aika puhaltaa peli poikki - Kansalle on turha enää kertoa sitä muunneltua totuutta
13.05.2020Yövartijavaltio
31.03.2020Poliittiset arvovalinnat - Tehdään päätöksiä suuntaan tai toiseen omaan ideologiaan pohjautuen
27.03.2020Vasemmiston henkinen kriisi
15.02.2020Onko huoltovarmuus Suomessa ajantasalla?
15.02.2020Kansalaisyhteiskunnan syvenevät jakolinjat - Toistuuko veljessodan jako punaisiin ja valkoisiin? Mikä jakaa kansaa?
11.02.2020Loukattujen tunteiden aikakausi
04.02.2020Kysyvä ei tieltä eksy
17.01.2020Meillä on unelma - Kenellä ja mikä?
17.01.2020Kansainväliset sopimukset ja Suomen perustuslaki

Siirry arkistoon »