Poliittinen vastuu

06.12.2019

Kansa on viime aikoina saanut seurata aina vaan härskimmän oloiseksi menevää vallan väärinkäyttöä. Valtioneuvostosta on julkisuuteen tiihkunut toinen toistaan paksumpia selityksiä milloin mistäkin lainvastaiselta tuntuneelta päätökseltä.
Hallituskin erosi, mutta ei sitten kuitenkaan. Siinä sitä on pienelle ihmiselle mietittävää demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen näkökulmasta vielä pitkäksi aikaa.

Kun pääministeri kävi esittämässä eronpyyntönsä presidentille, palasi hän takaisin ns uusitulla versiolla, millä koittavat yrittää jatkaa sinnittelyä vallankahvassa.
Presidentin otettua vastaan eropyynnön, pyysi hän Rinteen hallitusta jatkamaan toimitusministeriönä, että maa ei jäisi vaille hallintoa. Vaihtoehtona olisi myös ollut virkamieshallitus.

Kyseinen toimitusminsteriöstö ei saa väliaikaishallituksena noudattaa Rinteen hallituksen aiemmin asettamaa hallitusohjelmaa ollessaan vallassa. Se on yksi ehdoista. Mitään isompia poliittista päätöksiä ei myöskään saa tehdä. Tämä siksi, että eronneella hallituksella ei ole nyt kansan mandaattia. Sitäpaitsi yleensä väliaikaishallitusta on seurannut ne ennenaikaiset vaalit.

Myös virkamieshallitus on eräänlainen toimitusministeriö. Näitä on ollut maamme historiassa jokunen. Näissä presidentti on taustalla toiminut sillä poliittisella mandaatilla. Näitä nykyisiä versioita taitaa olla nykyinen ja Sipilän toimitusministeriöstö.
Virkamiehet ovat toimineet virkamieshallituksessa virkavastuulla ja presidentillä siellä taustalla on ollut se poliittinen vastuu. Nykyiseen toimitusministeriöön nähden asetelma on täysin sama. Tosin, liekö nuo Rinteen toimitusministeriön ministerit tajunneet, että sitä poliittista mandaattia ei nyt tällä hetkellä heillä ole.
Ylipäätään herää kysymys, että onko siellä kukaan edes miettinyt näitä vastuukysymyksiä, kun silloin Sipilän erotessa hätäisesti vetäisivät hihasta nykyisen version toimitusministeriöstöstä. Siitä kun todetaan myös, että sen sovellettavuus on määritelty lähinnä valtiojärjestyksen tulkinnoista. Eli mitään todellista sääntökokoelmaa tästä ei löydy lakiin kirjattuna.

Moni kansalainen varmaan ihmettelee miten ihmeessä tällaiseen villinlännen meininkiin ollaankin maassamme ajauduttu demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen kustannuksella?

Syy on hyvin yksinkertainen. Laki puoluetuesta on itsessään epäoikeudenmukainen, koska se syrjii uusia tulokkaita puoluekentälle. Samoin itse vaalijärjestelmässä on myös korjaamisen varaa.
Käytännössä näillä on saatu ajan saatossa aikaiseksi ns. puolekoneiston diktatuuri maahamme, jolla valtapuolueet kykenevät varmistamaan omiensa läpimenot vaaleissa. Tästä syystä mitään todellista vallanvaihdosta ja poliittista linjanmuutosta ei saada Suomeen. Onhan tämä kehitys myös ihan selvästi ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa, että kenen etuja eduskunnassa oikein ajetaan.

Toteutuuko tuolla eduskunnassa tällä hetkellä ylipäätään se aidosti kansan tahto onkin jo ihan toinen juttu.
11.07.2020Sirkus-eduskunta on tullut tiensä päähän
25.05.2020On tullut aika puhaltaa peli poikki - Kansalle on turha enää kertoa sitä muunneltua totuutta
13.05.2020Yövartijavaltio
31.03.2020Poliittiset arvovalinnat - Tehdään päätöksiä suuntaan tai toiseen omaan ideologiaan pohjautuen
27.03.2020Vasemmiston henkinen kriisi
15.02.2020Onko huoltovarmuus Suomessa ajantasalla?
15.02.2020Kansalaisyhteiskunnan syvenevät jakolinjat - Toistuuko veljessodan jako punaisiin ja valkoisiin? Mikä jakaa kansaa?
11.02.2020Loukattujen tunteiden aikakausi
04.02.2020Kysyvä ei tieltä eksy
17.01.2020Meillä on unelma - Kenellä ja mikä?

Siirry arkistoon »