Tuntuu kuin Suomea hallittaisi vihan voimalla - Miksi?

22.12.2019

Suomi sai hiljattain uuden pääministerin maan johtoon. Ruoriin tarttui rohkeasti nuori, poliittisesti kokematon kaunis nainen. Mediahuomio oli välitön ja maailmanlaajuinen. Olihan Suomessa valtiojohtajaksi nostettu nainen ja vieläpä maailman nuorin pääministeriksi. Maan uusi pääministeri tarttui hyväntahtoisen oloisesti rohkean määrätietoisesti heti toimeen ja linjasi ensitöikseen, että yritysmaailman piiriin kesken kauden siirtyvän kansanedustajan olisi syytä ilmoittaa asiasta hyvissä ajoin, jotta vältyttäisiin mm. Bernerin siirtymisestä SEB:in palvelukseen synnyttämästä epäluottamuksesta pyöröovi-ilmiöön liittyen tulevaisuudessa

Kun uunituore pääministeri Marin piti hiljattain avauspuheenvuoron eduskunnassa liittyen ulkoministeri Haavistosta tehtyyn välikysymykseen, puhui hän kauniisti ja vahvasti oikeusvaltion puolesta painottaen sen tärkeyttä. Hän kuitenkin lopetti puheenvuoronsa ankariin moitteisiin Kokoomusta vastaan, kysymällä heiltä: "Eikö teitä hävetä?" 
(Kokoomuksen kansanedustajia oli mukana Perussuomalaisten tekemässä aloitteessa välikysymyksestä koskien Haaviston rehellisyyttä, joka oli keskeinen aihe kyseisen eduskunnan kyselytunnin osalta.)

Pääministeri Marin toisin sanoen vaati moitteellaan Kokoomuslaisia tilille, koska puolueen kansanedustajat olivat päättäneet noudattaa omaa näkemystään asioista vastoin totuttua poliittista narratiivia. Pääministeri Marin osoitti toisinsanoen ulostulollaan paheksuntaa sitä, että Kokoomuksen kansanedustajissa oli henkilöitä, jotka rohkenivat olla sitä omaa poliittista mieltänsä asioista pääministerin johtaman hallituksen poliittista valittua linjaa vastaan.

Mitä tapahtui kansalaisten perusoikeudelle olla oma omaa mieltä asioista? (Myös poliitikot ovat kansalaisia.) Entä mihin hävisi se laaja poliittinen sananvapaus? (Se sananvapaus, joka oikeuttaa ankaraankin kritiikkiin poliitikkoja vastaan.) 

Eikö ministeri Marin olekaan valmis suomaan oikeusvaltion perustan etuja, kansan perusoikeuksia, jokaiselle suomalaiselle? "Työkavereilleen" eduskunnassa? 
Aidon demokratian, perustuslain ja oikeusvaltion näkökulmasta tarkasteltuna tuli kyseisestä ulostulosta mieleen lähinnä ajattelumalli, jossa otetaan ensiaskeleita kohti diktatuuria.

Tämä pääministeri Marinin julkinen moite kätkee sisäänsä myös henkilön oman ahdasmielisyyteen ja suvaitsemattomuuden, koska demokratia on vuoropuhelua ja eriävien mielipiteiden kunnioittamista. Julkinen moite, paheksunta on keino yrittää häpäistä, hiljentää vastapuoli. Sitäkö pääministeri Marin tällä ulostulossaan tavoitteli?
11.07.2020Sirkus-eduskunta on tullut tiensä päähän
25.05.2020On tullut aika puhaltaa peli poikki - Kansalle on turha enää kertoa sitä muunneltua totuutta
13.05.2020Yövartijavaltio
31.03.2020Poliittiset arvovalinnat - Tehdään päätöksiä suuntaan tai toiseen omaan ideologiaan pohjautuen
27.03.2020Vasemmiston henkinen kriisi
15.02.2020Onko huoltovarmuus Suomessa ajantasalla?
15.02.2020Kansalaisyhteiskunnan syvenevät jakolinjat - Toistuuko veljessodan jako punaisiin ja valkoisiin? Mikä jakaa kansaa?
11.02.2020Loukattujen tunteiden aikakausi
04.02.2020Kysyvä ei tieltä eksy
17.01.2020Meillä on unelma - Kenellä ja mikä?

Siirry arkistoon »