Osakesäästäminen on muotia - Pankitkin mainostaa

30.01.2021

Pankeillehan osakesäästäminen on mitä loistavinta bisnestä; saavat tuurilla vieläpä välityspalkkion sijoittajan osakesalkun kasvattamisesta. Kirsikkana kakussa pankkien kannalta on tietenkin vielä se, että saavat tallettajien rahat pois lojumasta tileiltänsä. Toki nykypäivän korkokursseilla sillä ei ole niin isoa merkitystä, mutta kuluerä se pienkin talletuskorko on pankeille. Ovathan nekin loppupelissä yrityksiä siinä missä kaikki muutkin, PK-sektoria myöten.

Rivikansalaisten näkökulmasta pankit edustavat kuitenkin aikamoista pakkopullaa, kun se palkka tulee nykyisin enää käteen vaan pankkitilin kautta. Muu on helposti harmaata ja rikollista nykykäsityksen mukaan; myös pyyteetön naapuriapu kukkien kastelua myöten. Pitäähän valtion aina kuitenkin saada niitä verotuloja.

Valtiokin saa myös näitä osinkotuloja, kun sattuu olemaan hallussa näitä pörssissä lojuvia yhtiöitä. On myös iso sijoittaja pörssimarkkinoilla. Mikään ei myöskään estä kansanedustajaa tai puoluetta sijoittamista osakkeisiin, kun kerran kaikille tyrkyllä yhtäläisesti ovat.

Moraalikato voi jo olla aika hulppea. Lainsäätäjät kuitenkin kirjoittavat niitä pykäliä, joilla säännellään touhua, ettei ihan riistäytyisi villinlännen meinigiksi. Vai säänneelläänkö?

Kaikki tallettajille maksettu korko on siis pankeille pelkkää kuluerää. Pankit eivät kuitenkaan voisi liikelaitoksina toimia ja tehdä bisnestä ellei niillä olisi tallettajien suomaa varallisuutta, jolla hoitaa sitä tuottoisinta bisnestä; eli lainojen myöntämistä eteenpäin. Ainakin ennenvanhaan oli näin.

Pankit kuitenkin myös ottavat joka kerta myös riskin myöntäessään lainaa; saadaanko lainasumma takaisin vai ei? Taivaanrannan maalaria mahtuu markkinoille monenlaista. Pahimmillaan tämä voi negatiivisessa mielessä ajaa pankin konkurssin partaalle.

Perinteisen kaavan mukaan kaikesta syytetään siis aina pankkeja, kun talous ajautuu ahtaalle kuluttajalla tai yrittäjällä. Milloin eivät lainaa sitä tarvittavaa rahaa, milloin perivät muka julmuuksissaan takaisin saataviaan ajaen muita yrityksiä konkurssiin. Velaksi elämisen totuus on kuitenkin aina summana se sama: sen minkä lainaat, niin takaisin maksat ja korkojen kera. Kannattaa siis aina lukea myös se pienellä kirjoitettu präntti siinä sopimuksessa mihin nimensä laittaa.

Koroilla katetaan monia liiketoiminnan aiheuttamia kuluja. Ei ne pankkien konttorit siellä ympäri maakuntia pyhällä hengellä nökötä palveluja tarjoamassa tiskillä niille, jota sitä tarvitsevat. Niihinkin on aikanaan investoitu. Koko totuushan ei tietenkään ole ihan niin yksinkertainen, mutta peruskaava on osapuilleen näin. Konttoreita voi myös lakkauttaa kustannussyistä jos tuntuu, että osakkaille maksettava tuotto jää liian laihaksi.

Se mikä on luonut sen mittavan moraalikadon finanssimarkkinoille, kulkevat nimillä pörssi ja kaupan esteiden purku, osakekurssi, sijoittaminen ja talouskasvu. Näistä kaikista hyötyvät sijoittajat. Ostetaan siis osakkeita tai lähdetään mukaan omalla osuudella johonkin kiinnostavaan projektiin voitontavoittelu mielessä. EU:n elvytyspaketti on kytketty mm. digitalisaatioon ja vihreään siirtymään. No, mitäs se sitten käytännössä tarkoittaa? Osa paketista on lainarahaa ja osa suoria avustuksia, eli lahjoituksia. Kuka tarvitsee lainaa tai avustuksia? - Yritykset tietysti, jotka haluavat investoida tuotantoon, joka tuottaa näitä toivottuja valtioiden; lainsäätäjien näärittämiä asioita. Näitä tukiaisia sitten lähdetään valtiollisella tasolla takaamaan.

Ja näitähän toivoo ainakin EU:n komissio näiennäisesti ainakin, että saataisiin työpaikkoja. Enempi saadaan kuitenkin sijoittajille lihavia osinkotuloja tulevaisuudessa, ja laskun maksaa kansalaiset. - Yrittäjien ikioma etujärjestö pitää aina huolen omistansa. Vapaaa liikkuvuus muuten edustaa ytimessään työvoiman vapaata liikuttelua.


Alunperinkin vapaakauppaan perustuva unioni on kaikessa aina toiminut yrittäjien etu edellä; siksi se ylipäätään perustettiin, koska kuvitellaan rahvaan pysyvän tyytyväisinä hupenevien työpaikkojen kilpailutilanteessa. Siksi puhutaan aina hallituksesta toiseen siitä työllisyydestä.

Pitihän EU:n olla rauhanunioni. Rauhaa ylläpidetään ytimeltään ainoastaan tyytyväisten massojen turvin. Siihen nimenomaan tarvitaan niitä työpaikkoja. Nälkä ajaa kansat kaduille. Työttömyyskorvaus luo vielä hetkeksi illuusion hyvinvoinnista, koska valtio maksaa näillä hupenevilla työttömyysedulla ihmiset nöyräksi.

Jostain kumman syystä tulee nykymenosta mieleen mennyt maailma ellitiin vielä juhliessa hetkeä ennen feodaaliyhteiskunnan romahtamista ympäri Euroopan.

Sen kulloisenkin pyörän voi aina keksiä uudestaan ajasta ikuisuuteen, jos oikein tyhmiä ollaan.

13.06.2022Kansalaisaktivistin pohdintoja
27.04.2022Maan tapa
27.04.2022Työvoiman suojelu on perusoikeus
09.03.2022Suosi kotimaista ruokaa
09.03.2022Reilu siirtymä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta
26.02.2022Ukrainan sota
12.12.2021Hei me tulkitaan...!
06.10.2021Oma kansa ensin
07.07.2021Perhosefekti
05.07.2021Kesäpäivän ajatuksia

Siirry arkistoon »