Ilmastonmuutos tulee - Oletko valmis?

29.06.2021

Helsingin katukuvan uudessa telttaleiristä on viime aikoina julistettu ilmastohätätilaa ja vaadittu hallitukselta lisää toimia hiilidioksiidipäästöjen vähentämiseksi, jotta ihmiskunta välttyisi tulevalta Ilmastokatastrofilta. Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n hurjiin selvityksiin on myös vedottu, että pulassa ollaan mikäli toimiin ei ryhdytä, ja ripeästi.

Onhan sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen ja esimerkiksi merenpinnan nousu asioita joista on syytäkin kantaa huolta. Julkisuuteen vuodettu IPPC:n raporttiluonnoskin korostaa, että ihmiskunnan tulisi valmistautua niihin moninaisiin pahoihin seurauksiin joita tulee joskus tulevaisuudessa seuraaman ilmastonmuutoksen ja lämpenemisen myötä. Siinä mainitaan myös, että tähän asti tehdyt sopeutumisen toimet eivät millään muotoa riitä ilmastokriisin iskiessä kohdalle oikein kunnolla. 

Ja mitähän tämä sitten selkokielellä oikein mahtaakaan tarkoittaa? Lisää päästövähennyksiä? Enemmän sähköautoja? Kaikki fossiiliset polttoaineet äkkiä pois käytöstä?

Näitä asioita on nyt hosumalla ja paniikilla viety eteenpäin vailla mitään ajatusta huoltovarmuudesta tai kriisin hallinnasta. Sopeutuminenhan tarkoittaa ennakointia paikallisten olojen muuttumiseen ilmaston muuttumisen myötä. Ja eihän ilmaston muuttuminen radikaalisti huonompaan tapahdu hetkessä, ja siksi nyt olisi hyvä hetki ruveta nimenomaan varautumaan näihin muutoksiin, ettei taas oltaisi seuraavankin kriisin iskiessä yhtä "housut kintuissa" mitä tähän asti ollaan oltu.

Jos metsäpaloja ja kuivuutta rupeaa esiintymään enemmän, pitää olla enemmän valmiutta vastata näihin haasteisiin. Jos helle aiheuttaa vaaraa ihmisille, pitää kyetä varautumaan näihin ongelmiin. Jos myrskytuhot yleistyvät, pitää varautua näiden aiheuttamiin haasteisiin ja ongelmiin. Jos viljelykaudet muuttuvat pitää huomioida näitä asioita ainakin ravinnon riittävyyden osalta väestölle. Siinä sivussa on toki hyvä ottaa myös askelia kohti kestävää kehitystä, mutta ei hosumalla ja kansan perusoikeuksien kustannuksella. 

Huoltovarmuus ja kriisinhallinta ovat ilmastonmuutokseen liittyen laaja-alainen kokonaisuus, jotka tulee huomioida ensin ennenkuin tehdään peruuttamatonta vahinkoa väkisin ja kiireellä ja pelkästään ideologiselta pohjalta. Johan se energian huoltovarmuutta tukeva turvetuotantokin on ehditty tällä hallituskaudella ajaa hallitsemattomasti alas ennen aikojaan. Muitakin ylilyöntejä voi olla luvassa, jos sama meno vielä jatkuu. 

Pitää myös muistaa, että nyt tehdyt toimet hiilidioksiidipäästöjen vähentämiseksi näkyvät kyllä aikanaan jonkun vuosikymmenen sisällä, eikä silloin ole ollenkaan vielä liian myöhäistä. Pitäisi olla malttia antaa jo tehtyjen toimien myös vaikuttaa, ennenkuin vaaditaan lisää pelkästään henkilökohtaisten pelkokertoimien pohjalta.

Lämpenemiseen ja siitä seuraaviin muutoksiin tulee menemään aikaa kymmeniä, satoja, ja jopa tuhansia vuosia. Huoltovarmuutta vaarantava politiikka voi sitävastoin näkyä raadollisine seurauksineen jopa ihan lähitulevaisuudessa.

27.04.2022Maan tapa
27.04.2022Työvoiman suojelu on perusoikeus
09.03.2022Suosi kotimaista ruokaa
09.03.2022Reilu siirtymä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta
26.02.2022Ukrainan sota
12.12.2021Hei me tulkitaan...!
06.10.2021Oma kansa ensin
07.07.2021Perhosefekti
05.07.2021Kesäpäivän ajatuksia
29.06.2021Ilmastonmuutos tulee - Oletko valmis?

Siirry arkistoon »