Kesäpäivän ajatuksia

05.07.2021

Totuuden jälkeisessä ajassa ei ole voittajia. On vain maailma joka on täynnä pelkoa, vihaa ja mielipiteitä. Sen oman mukavuusalueen ulkopuolelle on niin kovin vaikea astua, koska sen ulkopuolella kaikki muut ovat eri mieltä.

Seuraamme julkista keskustelua, kun se velloo mielipiteestä seuraavaan näyttäen meille ne yleisimmin hyväksytyt poterot joihin meidän tulisi kuulua. Tätä teatteria meille on esitetty vuodesta toiseen. Tätä tanssia poteroissa medioiden ja poliitikkojen käydessä kiivasta kisaa yhdessä ja toisiaan vastaan siitä viimeisestä sanasta, jonka he toivovat itse kukin edustavan totuutta. Heidänhän pitää voida olla oikeassa, muuten poteron suojaavat reunat voivat käydä liian ahtaiksi. Sen ulkopuolella kun ovat kaikki ne muut, jotka ovat eri mieltä.

Vaatii selkärankaa ja uskallusta olla eri mieltä, oli aihe mikä tahansa. Silloin erottuu aina joukosta. Silloin joutuu helposti myös tikun nokkaan ja muiden pilkattavaksi.

Meillä puhutaan paljon sananvapaudesta, että se on tärkeää ja kuuluu kaikille. Harvemmin kuulee puhuttavan mielipiteen vapaudesta. Tuntuu kuin niissä lukuisissa eri poteroissa viihtyvät ihmiset haluaisivat, että ainoastaan he olisivat oikeassa ja kaikki muut väärässä. Tältä on demokratia ruvennut näyttämään 2020-luvun Suomessa.

Onko totuudella enää väliä, kunhan raflaavin mielipide saa eniten julkisuutta? Sehän kuitenkin viime kädessä voi olla se ratkaiseva tekijä tulla taas uudelleen valituksi eduskuntaan kansanedustajaksi nauttimaan korkeapalkkaisen työpaikan monista eduista. Ja tienaahan ne mediatkin yhtälailla niillä raflaavilla lööpeillä. Mitä siis totuudella enää on väliä, kun hyvillä tarinoilla tienaa niin hyvin?

Totuuden jälkeinen aika tuo kuitenkin tullessaan myös tarinoiden muut seuraukset ja niitä ovat arki ja realiteetit, joilla elämän perustarpeet kyetään turvaamaan kaikille yhteiskunnan jäsenille. Tarinoilla ei varmisteta tuleville sukupolville toimivaa yhteiskuntaa, koska tarinoilla se saatetaan saattaa toimimattomaksi jo nykyiselle sukupolvelle. Voi tulla kylmä talvella, jos ei ole millä lämmittää.

Nauttikaamme siis kesän lämmöstä, ensi kesä voi taas olla viileä ja sateinen.

13.06.2022Kansalaisaktivistin pohdintoja
27.04.2022Maan tapa
27.04.2022Työvoiman suojelu on perusoikeus
09.03.2022Suosi kotimaista ruokaa
09.03.2022Reilu siirtymä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta
26.02.2022Ukrainan sota
12.12.2021Hei me tulkitaan...!
06.10.2021Oma kansa ensin
07.07.2021Perhosefekti
05.07.2021Kesäpäivän ajatuksia

Siirry arkistoon »