Perhosefekti

07.07.2021

Mitä seuraa, kun ei ajatella nenäänsä pidemmälle ja mennään vain ideologiat edellä? Kun tarkastellaan asioita vain itsekkäistä näkökulmista ja tehdään politiikkaa tältä pohjalta?

Olemme jo pidempään saaneet seurata julkista keskustelua siitä miten me tuhoamme maapallon, mikäli emme nopeasti lopeta fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Autoilijat varsinkin ovat olleet monien syyttävän sormen kohteena, kun vihervasemmisto ja muut ilmastoaktivistit ovat jo pidempään julistaneet meille sitä tulevaa ilmastokatastrofia, maailmanloppua ja muuta kauheaa vaatien ties minkälaisia toimia hiilidioksiidipäästöjen laskemiseksi Suomessa. Olemme myös saaneet huomata miten ympäröivä maailma on kovasti yrittänyt tehdä työtä käskettyä ja nyt Suomi onkin edelläkävijä mm. biopolttoaineiden saralla. Koko Euroopan unioni puhaa into piukeana samankaltaisten asioiden parissa kukin tavallansa, koska EU:ssa on haluttu satsata siihen tiukkaan ilmastopolitiikkaan, jolla liiallisista hiilidioksiidipäästöistä päästäisiin eroon jonain päivänä.

T&E (Transport&Environment) on hiljattain julkaissut varsin karun raportin koskien EU:n ilmastopoltiikkan välineitä, jossa kerrotaan biodieselin käytön tuhoisista seurauksista muualla maailmassa. Sen todetaan ilmeisesti aiheuttaneen valtavan suurta metsäkatoa etenkin Etelä-Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Raportissa todetaan myös, että biodiesel on ilmeisesti päinvastoin kuin mitä on tavoiteltu lisännyt hiilidioksiidipäästöjä valtavasti ja, että perinteisellä dieselillä olisi syntynyt paljon vähempi päästöjä. Raportissa korostetaan lisäksi tärkeyttä siirtyä mahdollisimman nopeasti sähköön uusiutuvan energian osalta kasvavan metsäkadon hillitsemiseksi.

Ilmastonmuutoksen edetessä on varsin todennäköistä, että Amazonin alue tulee kuivumaan ja muuttumaan savanniksi, ja tämä kasvava metsäkato tulee erittäin todennäköisesti myös paljon nopeuttamaan tätä prosessia.

Amazonin alueen metsähakkuiden osalta on vastuu tilanteiden kehittymisestä viime kädessä yksin sen alueen valtioiden johtajien käsissä tuhojen etenmisen estämisessä heidän omilla kotinurkilla. Heille kuuluu se lainsäädäntövalta ja yhteiskuntavastuu ihan samalla tavalla kuin Suomessa eduskunnalle ja hallitukselle Suomen asioiden osalta. Sikäli Euroopan unionia tai yksityisiä yrityksiä on turha osoitella sormella.

Yrityksillä on elinkeinon harjoittamisen vapaus, joka selkokielellä tarkoittaa sitä että kaikki se mikä ei ole lailla kiellettyä on sallittua. Lisäksi yritysten ansaintalogiikkaan kuuluu, että tekevät tulosta omistajilleen. Miksi muuten ylipäätään perustettaisiin yrityksiä? Halvat raaka-aineet ja edullinen työvoima ovat avainasemassa hyvän tilin tekemiseksi yrityksille. Niitä hankitaan yleensä juuri sieltä missä niitä on sopivasti tarjolla. Lainsäätäjien, eli päättäjien rooli yhteiskuntavastuun toteuttajina on huolehtia siitä, että on olemassa kehityksen tarpeita vastaavaa kulloinkin tarvittavaa sääntelyä. Mikäli päättäjät tässä lepsuilevat, voi päästä syntymään monenlaisia tahattomia yllätyksiä yksityisen sektorin toiminnan johdosta.

Biopolttoaineita tarvitaan siirtymäkauden ajaksi kohti sähköistä yhteiskuntaa ja niitä varmaan osataan myös jo valmistaa vastuullisestikin. Tai ainakin toivoa sopii että näin olisi, kun nyt kerran ollaan päätetty laskea näitä hiilidioksiidipäästöjä täällä Suomessa. Toivottavasti emme samalla aiheuta hiilidioksiidipäästöjen nousua muualla maailmassa.

Toivottavasti maamme päättäjät myös ymmärtävät, että hosumalla ja pelkät mielikuvat edellä jostain unelmasta voivat aiheuttaa vielä monenlaista muutakin vahinkoa ja murhetta. Ja pahimmassa tapuksessa se voi viedä meitä vain etäämmäksi maalista, niinkuin nyt näyttää olevan käymässä.

06.10.2021Oma kansa ensin
07.07.2021Perhosefekti
05.07.2021Kesäpäivän ajatuksia
29.06.2021Ilmastonmuutos tulee - Oletko valmis?
13.02.2021Rauha
09.02.2021Lumi sulattaa ikiroudan
30.01.2021Osakesäästäminen on muotia - Pankitkin mainostaa
13.09.2020Aitosuomalaiset - kansallisvaltion vaalijat
12.09.2020Loppuuko ministereiden valheelliset vakuuttelut koskaan? - Katse kohti yhteistä tulevaisuutta
01.08.2020Kaikki muuttuu aikanaan - Itsenäinen Suomi takaisin

Siirry arkistoon »