Oma kansa ensin

06.10.2021

Onpa pelottava ajatus 2020-luvulla.

Ainakin mitä uskoo liberaalia arvomaailmaa kannattavia ihmisiä. Eli niitä, jotka hallitsevat nykyisen yleisesti hyväksytyn mielipiteen julkista nk. ilmaherruutta. Nehän yleensä vaan paheksuvat ja halveksivat kaikkia niitä muita, jotka rohkenevat olla eri mieltä liberalismin ihanuudesta. Samalla nillittävät minkä ehtivät, että he eivät mm. maalittamisen pelosta uskalla astua ehdolle koko kansan syyniin vaalien alla. Sulkevat ulos keskustelusta minkä ehtivät ja kuplaantuvat yhä syvemmälle. Ja valittavat sananvapauden kaventuneen. Keneltä se on kaventunut? Vai onko ylipäätään? Vai eikö vaan eriävä mielipde maistu? Demokratiassa tämä on varsin outo suhtautuminen asioihin.

Ajatus siitä, että oma kansa menee kaiken muun edelle politiikassa oli vielä 1980-luvulla arkipäivää. Mitä ihmettä tapahtui?Nykypäivänä saa sen vaikutelman, että omasta kansasta huolehtiminen olisi jotenkin väärin tai itsekästä.

Omasta kansasta huolehtiminen on kuitenkin se ainut syy miksi Suomen valtio aikanaan perustettiin. Siitä tehtiin oikein yhteinen koko kansaa koskeva juhlallinen sopimus missä kaikkia yhtäläisesti koskevat pelisäännöt pistettiin kirjoihin ja kansiin. Tämän asiakirjan nimi on Perustuslaki. Sinä on kuvattu meidän yhteinen, koko kansaa koskeva valtiojärjestys. Se on myös laki ylitse muiden, koska sinne on kirjattu meidän kaikkien yhteiset perusoikeudet ja ihmisoikeudet.

Meidän yhteiset perustuslailliset perusoikeudet eivät kuitenkaan ole tulkinnanvaraisia tai osa neuvoteltavissa olevaa poliittista päätöksenteon prosessia. Ne ovat meidän valtiosäännössä aikanaan yhteisesti sovittuja pelisääntöjä koko julkista valtaa yhtäläisesti velvoittavaksi sääntöjen mukaan sovittusti turvattavaksi. Ja näitä tahoja edustaa koko virkakoneisto ja jokaikinen kansan edustaja eri tasoilla.

Niitä voi yksittäisen viranomaisen olla nykymaailmassa vähän pirun vaikea turvata, kun näkyy valtion kirstunvartijat ja vastuuministeriöt jo ikäänkuin tavan mukaan unohtaneen varmistaa näiden lukuisien tahojen lakisääteisten tehtävien hoitamiseen kulloinkin tarvittavat riittävät varat. Aina tuntuu olevan rahat loppu, tai liian vähän luvassa..

Mikään kun ei kuitenkaan pyöri pelkällä pyhällä hengellä.

Jokainen voi tykönänsä yrittää pohtia miten nämä yhteiskunnan rattaat nykyisin pyörivät. Moni asia on meinaan varsin isosti muuttunut esim. viimeisestä pankkikriisistä 1990-luvulla. Aiemmista vuosikymmenistä puhumattakaan.

Kun valtioneuvosto seuraavan kerran eduskunnan hyväksymänä retostelee antaneensa taas miljoonia/miljardeja vaikkapa kehitysapuun, yritystukiin tai EU:n johonkin viritelmään kannattaa rivikansalaisen avata Finlex, ja sieltä Perustuslaki. (Löytyy myös suoraan Googlettamalla)

Perustuslaista kannattaa katsoa luvun 2 perusoikeudet ja sitten miettiä niukkenevassa ja alijäämäisessä valtion talouden tilanteessa, että miten esim. tuo kehitysapu korreloi Suomen kansan perusoikeuksien turvaamiseen?

Poliisien resurssipulaan vastaaminen, puolustusvoimien hävittäjähankinnat ja esim. perus- ja erikoissairaanhoidon lisätarve resursseille, kalustolle jne ovat kaikki niitä keskeisiä asioita, joilla turvataan Suomen kansan perustuslaillisten perusoikeuksien toteutuminen. Kehitysapu esim. ei sitä ole.

Myös hyvä taloudenpito kuuluu luonnollisestikin tähän.

Voi kuitenkin aina kysyä ja kyseenalaistaa miksi esim. tuulivoimaa on tuettu valtion kassasta määrättömän määrät? Saako koko kansa siitä yhtäläisen hyödyn esim. halventuneena sähkölaskuna? Vai saako taas lisää raippaa jossain muodossa, ja nuo muutamat valtion pitkään tukemat tuulivoimaa tuottavat yritykset nyt huikean mahdollisuuden mittaviin osinkotuloihin esimerkiksi?

13.06.2022Kansalaisaktivistin pohdintoja
27.04.2022Maan tapa
27.04.2022Työvoiman suojelu on perusoikeus
09.03.2022Suosi kotimaista ruokaa
09.03.2022Reilu siirtymä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta
26.02.2022Ukrainan sota
12.12.2021Hei me tulkitaan...!
06.10.2021Oma kansa ensin
07.07.2021Perhosefekti
05.07.2021Kesäpäivän ajatuksia

Siirry arkistoon »