Ukrainan sota

26.02.2022

Muutama päivä sitten saimme uutisista lukea miten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja Eurooppaan, ja oli syttynyt sota. Kaikki mediat ja Euroopan johtajat kertoivat heti kilvan poliittisten Twitter-vaikuttajien ja monien asiantuntioiden kera miten järkyttävää tämä on. Kaikki myös kuorossa tuomitsivat Venäjän barbaariset teot heti suorilta. Jo ennen hyökkäystä lukuisat tahot Ukrainan valtion johto mukaan lukien kiljuivat kurkku suorana EU:lta ja Länneltä niitä pakotteita Venäjää vastaan. Että niillä sitten pistettäisiin Venäjä ruotuun.

Ne eivät toimineet vuonna 2014 kun sota Ukrainassa alkoi. Silloin vielä se oli paikallista sisällissotaa. Niillä pakotteilla Venäjää vastaan on kuitenkin uhkailtu siitä alkaen, että lisää Länneltä voi olla luvassa mikäli Venäjä ei lakkaa tukemasta sodan toista osapuolta.

Venäjällä oli siis kokonaiset kahdeksan vuotta aikaa varautua pakotteisiin. Nyt asetetuilla pakotteilla ja niitä seuraavilla Venäjän vastapakotteilla Eurooppa ampuu itseään jalkaan niin, että kolina käy. Jo nyt inflaatio nousee, energioiden hinnat nousee, lainojen korot nousee, ruoan hinta nousee, jne.

Julkisuudessa on nyt jopa rehvasteltu, että kyllä Suomi selviää vaikka heti katkaistaisiin meidän energiariippuvuus Venäjään. Niin syvässä on Venäjän pelko ja viha vanhojen sotakokemusten ja muiden vainojen takia. Se meidän energiariippuvuus Venäjästä on tällä hetkellä kuitenkin vielä huomattava. Ilmastohätätilakin näkyy saavan kyytiä, kun keskiöön nouseekin nyt se energiaomavaraisuus ylitse muiden. Jännä miten tämäkin oli vielä hetki sitten globaali ja yhdessä ratkaistava ongelma.

Kovimmat ulostulot ovat olleet jo sitä luokkaa, että pistetään omat rajat kokonaan Venäjältä kiinni Suomeen. Eli kaikki matkustaminen ja kaupankäynti loppuisi. Samaan hengenvetoon on myös huudeltu nopean Nato-jäsenyyden perään. Varsin vähälle huomiolle on siis jäänyt maamme puolustusvoimien lukuisen asiantuntioiden vakuuttelut siitä, että Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä minkäänlaista sotilaallista uhkaa Ukrainan tilanteen johdosta.


Populismi on erittäin vaarallinen tapa koittaa pysyä hillotolpassa kiinni tai muuten vaan hankkia itselleen irtopisteitä julkisuudessa. Enemmistö suomalaisista menee kuitenkin helposti tähän vipuun. Ja jo nyt on aiheutettu monille ihmisille paljon turhaa pelkoa Venäjän uhasta lukuisiin suomalaisiin. Tästä kielii mm. jodin hamstraaminen apteekeista ydinosodan pelosta johtuen.

Jotakin on pahasti pielessä, jos nyt kuvitellaan Venäjän heti kohta hyökkäävään seuraavaksi vaikka Suomeen.


Julkista keskustelua seuranneena tuntuu kuin iso osa ihmisistä olisi yhtäkkiä heittänyt järkensä romukoppaan. On totta, että Venäjä on suuri, mahtava ja hyvin erilainen valtio kuin mihin länsimaalaisen demokratian nimiin vannovat ihmiset ovat tottuneet. On myös totta, että monet Euroopan valtiot tunsivat kipeästi selkänahoissaan esim. Neuvostoliiton aikaiset miehitykset, vainot ja rautaesiripun aiheuttaman syvän juopan kansojen välille.

Yhtä totta on myös, että Euroopassa tällä hetkellä sotaa käyvät osapuolet Venäjä ja Ukraina ovat kumpikin kaukana länsimaisesta demokratiasta valtiollisella tasolla. Teknisesti ottaen kumpikin valtio täyttää oikeusvaltion kriteerit, koska molemmissa valtioissa on mm. oikeuslaitos, perustuslaki ja vaaleilla valittu hallinto. Se maan tapa on tässä se, joka poikkeaa meihin nähden ja siitä on julkisuudessa kerrottu kovin yksipuolisesti. Meille on kyllä kerrottu hyvin ahkerasti miten Venäjää pyöritetään oligarkien voimin taustalta. Meille ei ole isommin kerrottu, että Ukrainassa on myös Neuvostoliiton perintönä edelleen ihan sama meininki.


Mediat täällä Lännessä ovat myös lähes tyystin sivuuttaneet vuoden 2014 tapahtumista sen, että härdelli Ukrainassa alkoi kun silloinen uusi länsimielinen hallinto päätti valtaan päästyään lakkauttaa tiettyjen Ukrainan alueiden venäläisvähemmistöjen kielelliset oikeudet.

Here gud, mikä meteli nousisi Suomessa mikäli yks kaks yltäen päätettäisiin Suomen jatkossa olevankin yksikielinen maa ja pyyhittäisiin toinen virallinen kansankieli perustuslaista pois! Kyllä muuten ruvettaisiin huutamaan ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien perään nopeammin kuin kukaan ehtisi sanoa kissa. Varmaan vähintäänkin Sveariket uhkailisi siinä vaiheessa ruveta valumaan rajan yli meille päin..

Kumma kyllä ukrainanvenäläisten oikeuksista ei kukaan Lännessä ole ollut juurikaan millään lailla huolissaan. Ei ole ainakaan noussut otsikoihin. Venäjän vihreistä miehistä silloin taannoin on kyllä puhuttu vieläkin ja paheksuttu, mutta entäs ne paikalliset siellä Ukrainassa, joiden perusoikeuksia yhtäkkiä oltiin kaventamassa silloin kahdeksan vuotta sitten?

EU on politiikassaan aina keulinut arvot edellä. Missä oli EU kahdeksan vuotta sitten? Vai onko niin, että perus- ja ihmisoikeudet eivät kuulu yhtäläisesti kaikille kansoille etnisyydestä riippumatta? Silloin kahdeksan vuotta sitten olisi asioille vielä varmaan voitu tehdä paljonkin. Nyt meillä on Euroopassa käynnissä sotilaallinen selkkaus kahden oligarkiataustaisen valtion välillä. - Vähän niinkuin järjestäytyneen rikollisuuden jengisotaa seurattaisiin kotikatsomoista livenä netistä ja uutisista, ja tavalliset ukrainalaiset ihmiset kärsimässä sodan uhreina.

Pitää muistaa, että sodan syttyessä, ensimmäisenä haudataan totuus kaikissa leireissä. Tätä on politiikka. Ja politiikassa edetään tunnetusti aatteet edellä. Ja parhaat tarinat aina palkitaan. Ja palkintona on tulla uudellen valituksi. Kuinkas muuten?

13.06.2022Kansalaisaktivistin pohdintoja
27.04.2022Maan tapa
27.04.2022Työvoiman suojelu on perusoikeus
09.03.2022Suosi kotimaista ruokaa
09.03.2022Reilu siirtymä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta
26.02.2022Ukrainan sota
12.12.2021Hei me tulkitaan...!
06.10.2021Oma kansa ensin
07.07.2021Perhosefekti
05.07.2021Kesäpäivän ajatuksia

Siirry arkistoon »