Suosi kotimaista ruokaa

09.03.2022

Näin meille on liputettu vuodesta toiseen, että saataisiin hyvää puhdasta ruokaa omista pelloista ja tuettaisiin samalla paikallista pienyrittäjyyttä. Niin, ja että tällä tuettaisiin myös niitä työpaikkojen syntymistä Suomeen. Meidän lainsäätäjät eduskunnassa ovat kuitenkin tehneet tämänkin asian meille mahdollisimman vaikeaksi. Ei vissiin oikein vieläkään osata äänestää oikein..

Vai olisiko syy se, että ei olla riittävän valppaina vahtaamassa niiden tekemisiä siellä eduskunnassa? Vähän raippaa esim. kansalaiskirjeen muodossa silloin tällöin vois tehdä ihan eetvarttia ja pistää niitä välillä vähän enempi skarppaamaan tekemisiään..

Meillä on kuntatasolla paljon ruokapalvelujen tuottajia aina oppilaiden kouluruoan tarjoamisesta alkaen. Tällä lohkolla kuluu valtavan paljon ruokaa. Hankintalaki on kuitenkin kirjoitettu lainsäätäjien toimesta niin, ettei hankintojen kilpailutuksen takia kunnat voikaan suosia paikallisten tuottajien tuotteita. Mikä nyt maalaisjärjellä ajateltuna olisi ollut alunperinkin fiksuinta toimintaa suosia nimenomaan sitä kotimaista ruokaa.

Äskettäin menivät sitten nuijimaan eduskunnasta läpi sen uuden ilmastolain, joka edellyttää päästövähennystavoitteissa pysymistä nyt myös ihan pykälien voimalla.

Lähellä tuotettu ruoka ja ruokatuotteet ovat itsessään kuitenkin myös vahva ilmastoteko, koska siinä lyhennetään tehokkaasti hiilijalanjälkeä. Eli vähennetään päästöjä tilanteen mukaan ehkä paljonkin. Riippuen siitä mistä päin maailmaa ne elintarvikkeet milloinkin muuten tuodaan Suomeen.

Muitakin hyötyjä toki löytyy myös jopa niiden työpaikkojen lisäksi. Meidän huoltovarmuuskyky vahvistuu myös kotimaisuusasteen kasvattamisen myötä. Samalla voimme välttää tuontiruoan aiheuttamat monet haitat tuottajamaille, joita ovat esim. eettisesti kyseenalaisesti tuotetut elintarvikkeet maissa jossa demokratia ja oikeusvaltioperiaate voivat olla vielä lasten kengissä. Tällä tavoin suosimalla kotimaista ruokaa voisimme siten myös välillisesti olla mukana osoittamassa globaalia solidaarisuutta muita kansoja kohtaan.

Tätä ristiriitaa on tuskin ollut niinkään relevanttia pohtia silloin kun hankintalaki aikanaan tehtiin. Nyt tämä on kuitenkin asia, joka tulee ottaa työn alle tarkasteluun ja uudelleenarviointiin, koska nyt ristiriita tavoitteisiin nähden on ilmeinen. Jos ei kansanedustajat itse tähän älyä lähteä on mm. kansalaisaloite ihan varteenotettava vaihtoehto saattaa tämä asia eduskunnan käsittelyyn.

13.06.2022Kansalaisaktivistin pohdintoja
27.04.2022Maan tapa
27.04.2022Työvoiman suojelu on perusoikeus
09.03.2022Suosi kotimaista ruokaa
09.03.2022Reilu siirtymä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta
26.02.2022Ukrainan sota
12.12.2021Hei me tulkitaan...!
06.10.2021Oma kansa ensin
07.07.2021Perhosefekti
05.07.2021Kesäpäivän ajatuksia

Siirry arkistoon »