Maan tapa

27.04.2022

Yleisö on saanut vuosikaudet seurata poliittista spektaakkelia, kun puolueet vääntävät keskenään peistä siitä kenelle rahat milloinkin kuuluu ja keneltä sitä otetaan pois. Jossain matkan varrella on syntynyt harha siitä, että julkinen sektori vaan lusmuilee ja toimintoja onkin siksi ahkerasti tehostettu vuosikymmenet. Samalla rahaa on mätetty toinen toistaan ihmeellisempiin himmeli-hankkeisiin ja yksityisen sektorin lukuisiin tukiin tai verohelpotuksiin, sekä ulkomaille koska on ollut trendikästä olla vallan ytimessä mukana vaikuttamassa kansainvälisessä skenessä.
Jännä vaan, että meidän perustuslakiin kirjatussa valtiojärjestyksessä tämä rahankäyttö on suunniteltu hieman toisin. Asia aukenee kun peilaa tätä yksityisen sektorin vastaaviin sopimuksiin yhteisistä pelisäännöistä firmaa perustettaessa. Vertaus on ihan paikallaan, koska mehän perustettiin aikanaan valtio. Firmaa perustettaessa tehdään yhtiöjärjestys, eikä ne pomot siellä kokouksissa varmaankaan istu arpomassa, että mitäs lakisääteisiä maksuja jätettäisiin maksamatta osittain tai kokonaan tänä vuonna? Meidän perusoikeudet on lakiin kirjattuja oikeuksia, joita julkinen valta on velvollinen meille turvaamaan.
Nuo oikeudet ei toteudu sillä, että huudetaan kurkku suorana somessa esimerkiksi sitä, että mulla on nää oikeudet. Tai, että poliitikko sanoo olevansa huolissaan perusoikeuksien toteutumisesta Suomessa. Tuo kaikki on pelkkää tyhjää sananhelinää. Perusoikeudet voivat toteutua ainoastaan, jos meillä on riittävästi osaavia ja jaksavia ihmisiä eri julkisen puolen työtehtävissä turvaamassa näiden oikeuksien toteutumista meidän arjessa; siellä reaalielämässä.
Miten ihmeessä olemme voineet ajautua siihen pisteeseen, että meidän perusoikeuksia turvaavilta tahoilta on leikattu jo niin paljon, että meiltä kohta rakenteet murtuu alta? Se tarkoittaa sitä, että joudumme heittämään hyvästit oikeusvaltiolle, koska rakenteet (eli kaikki julkisen sektorin lukuisat eri toimijat) ovat se oikeusvaltiota ylläpitävä perusta. Ja kaikki nämä vuodet sitä poliittista spektaakkelia seuratessa on siis käyty ikäänkuin kauppaa meidän perusoikeuksilla ja pistetty rahat muualle. Reilu meininki...
13.06.2022Kansalaisaktivistin pohdintoja
27.04.2022Maan tapa
27.04.2022Työvoiman suojelu on perusoikeus
09.03.2022Suosi kotimaista ruokaa
09.03.2022Reilu siirtymä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta
26.02.2022Ukrainan sota
12.12.2021Hei me tulkitaan...!
06.10.2021Oma kansa ensin
07.07.2021Perhosefekti
05.07.2021Kesäpäivän ajatuksia

Siirry arkistoon »